brigep.reismee.nl

Son Kul

Via een echt spectaculaire rit door de meest kleurrijke bergen, komen we rond 11:35 aan bij een hoge pas. Héél in de verte zien we al een streepje van het meer. Son Kul: hoe dichterbij we komen, hoe enthousiaster we worden. Omdat het hier om een hoogvlakte op ruim 3000m.gaat, kun je alle weer verwachten. Maar er is zon, blauwe lucht en witte wolken. Daardoor krijgt het meer alle kleuren blauw en turquoise. Volgens de LP brooding indigo en tropical turquoise. Brooding indigo? We hebben er geen voorstelling bij........iemand?

We staan in een yurtenkamp heel dicht bij het meer. Brigitte was hier vaker maar nog nooit zo dichtbij het water, geweldig! De laatste keer in 2012 zat ze er zeker ruim een uur lopen vanaf. Was ook schitterend. Maar zo leuk dat het nu een heel andere plek is. Wat heerlijk dat Eppie naar Kirgizstan wilde!!!We hebben zelfs bedden in de yurt. Dat scheelt zo een aantal graden vannacht met op de grond slapen. Heel fijn want het wordt dus een aantal graden onder nul 's nachts. We gooien onze spullen in de yurt en gaan gelijk richting meer. Oooooh wat kleurt dat water mooooooi! De wolken geven de roze grijs witte bergen aan de overkant mooie donkere schaduwvlekken. Aan onze kant dus de Jailoos: de zomerweide-hoogvlakte waar 2 maanden per jaar de semi-nomaden hun vee laten grazen. En waar ze dus ook extra yurten neerzetten voor heel ander vee: de toerist. Het meer is zo'n 270m2 en zo'n 20 km. op z'n breedst. Aan onze kant ook van die prachtige glooiende heuvels met gras dat bijna goudgeel oplicht door de zon. En overal staat edelweiss. We vinden het er geweldig. We lopen, zitten, liggen en genieten van alle kleurenpracht om ons heen die dus bij elke wolk en latere zon veranderd van kleur. Als we ergens zitten, komt er een  kudde schapen aan die in een grote kring om ons heen lopen te grazen. En de volgende dag nog mooier: een kleine kudde paarden komt in galop aanhollen en plonzen vlakbij ons in het meer. Zakken met de poten in de modder en spletsen zichzelf onder de modder, drinken wat en rennen vervolgens weer met elkaar verder. Alsof we in een film van National Geografic terecht zijn gekomen! Of nou...... beter nog!

We gaan ook nog met onze voor alle terrein geschikte grote Mitsubishi-bak zo'n glooiende berg op. Wát een uitzicht van bovenaf: adembenemend. We raken he-le-maal sprakeloos. 

Hoe later op de dag, hoe dieper de kleuren worden. Op een inham verderop staan twee zeer fotogenieke yurtjes die mooi diepte geven aan onze foto's en laten zien hoeveel ruimte hier is. Die rust hier, die heerlijke frisse lucht, die kleuren : Wauw wat is DIT genieten!!!!!!!!!! We raken helemaal Zen. 

Son Kul: een prachtige plek. Bijna niet te omschrijven hoe mooi bij goed weer maar bij deze is een poging gedaan!


Reacties

Reacties

Bas

Dacht dat dit van National Geographic wás!

Joris

Goeie vraag, wat 'brooding indigo' betekent. Ik hou het erop dat ze een contrasterende term zochten voor het tropische, vrolijke, blauwgroen. Brooding is letterlijk broedend, maar wordt ook gebruikt om groeiende fenomenen te beschrijven, zoals brooding clouds: wolken die groeien en slecht weer aankondigen. Indigo is van zichzelf al een diepe kleur blauw, richting paars, en brooding maakt het wellicht iets onheilspellender. Zie het als poëzie in de LP en ik zie uit naar jullie kleurbeschrijvingen in de volgende verslagen :^p

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!